İngiltere'de Hamas’ın terör örgütü statüsünün kaldırılması için yasal girişim başlatıldı

İngiltere'de Filistinli silahlı grup Hamas’ın yasaklı terör örgütleri listesinden çıkarılması için İçişleri Bakanı'na yasal başvuru yapıldı. Başvuruda, Hamas’ın bu listede yer almasının İşgalci İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili ifade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle kararın gözden geçirilmesi talep edildi.

İngiltere'de Hamas’ın terör örgütü statüsünün kaldırılması için yasal girişim başlatıldı

Filistinli silahlı grup Hamas’ın İngiltere'nin yasaklı terör örgütleri listesinden çıkarılması için hukuki bir başvuru yapıldı. Başvuru, İşgalci İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili serbest söylemi engellediği gerekçesiyle Hamas’ın bu listeye dahil edilmesinin kaldırılması amacıyla İçişleri Bakanı’na sunuldu. 

Londra merkezli Riverway Law hukuk firması tarafından sunulan 106 sayfalık başvuru, akademi, gazetecilik, siyaset ve kültür alanlarından 20 uzmanın katkısıyla hazırlandı.

Başvuruya dahil olan uzmanlardan biri, Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) eski geçici yargıcı Prof. John Dugard’tır.

Başvurunun yapıldığı duyuru, Londra’da düzenlenen bir konferansta kamuoyuna açıklandı. Konferansta avukatlar başvurunun yasal temelini ve başlıca savunmalarını anlattı.

Konuşmacılar arasında Riverway Law Direktörü Fahad Ansari, Avukatlar Franck Magennis ve Daniel Grütters ile Hamas ve diğer Filistinli gruplar üzerine çalışmaları olan tanınmış Britanyalı-Filistinli yazar Dr. Azzam Tamimi yer aldı.

Garden Court Chambers avukatı Franck Magennis, davanın savunma vekili olarak görevlendirildi. Magennis, “İnsan onurunun tüm insan hakları hukuk sistemlerinin temelini oluşturduğu iyi bilinmektedir. Filistin halkının onuruna dair argümanlar bu başvurunun merkezinde yer alıyor. İçişleri Bakanı’nın bu argümanlara nasıl yanıt vereceğini görmek için sabırsızlanıyorum,” dedi.

One Pump Court Chambers’tan avukat Daniel Grütters da 5Pillars’a yaptığı açıklamada Gazze'deki durumla ilgili “dürüst ve incelikli tartışmalar” yapılmasına acilen ihtiyaç olduğunu söyledi.
“Filistin’deki durum hakkında dürüst, zeki ve derinlikli tartışmalara acil ihtiyaç var. Hamas hakkında ne düşündüğünüz fark etmeksizin, tartışmayı bastıran bir politika uzun vadeli siyasi çözümün önünde ciddi bir engel oluşturur,” dedi.

Riverway Law Direktörü Fahad Ansari, bu yasal girişimin Birleşik Krallık’a yerleşimci sömürgeciliğiyle olan tarihsel işbirliği çizgisinden geri adım atma fırsatı sunduğunu belirtti. “Başvuru, Dışişleri Bakanı’nı, Britanya’nın Balfour Deklarasyonu’ndan bugünkü soykırıma kadar süregelen yerleşimci sömürgecilik ve apartheid’la olan işbirliğini terk etmeye davet ediyor,” dedi.

Hamas ve terör listesi

Hamas, dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından Kasım 2021’de Birleşik Krallık’ın yasaklı örgütler listesine tümüyle eklendi.

2021 öncesinde, yalnızca Hamas’ın askeri kanadı olan el-Kassam Tugayları 2001 yılından beri yasaklıydı.

Kara listeye alma sırasında Patel, Hamas’ın siyasi ve askeri kanatları arasında ayrım yapılamayacağını savunarak, Hamas’ı “temelden ve saldırgan biçimde antisemitik” olarak tanımlamış ve yasağın Yahudi toplumunu korumak için gerekli olduğunu iddia etmişti.

Yasak kapsamında, Hamas’a üye olmak, destek vermek ya da sembollerini sergilemek suç sayılıyor.

İçişleri Bakanı, terör örgütleri listesine grup ekleme veya çıkarma konusunda yetki sahibidir.

Riverway Law tarafından yapılan basın açıklamasına göre, söz konusu başvuru Hamas Siyasi Bürosu’nun Uluslararası İlişkiler ve Hukuk Ofisi Başkanı Dr. Musa Ebu Merzuk adına yapılmıştır.

Hamas yaptırımlı bir örgüt olduğu için, gruptan herhangi bir hizmet ya da mal karşılığında bile para almak yasaktır ve bunun için Hazine Bakanlığı’ndan özel izin gerekmektedir.

Bu nedenle başvuruyla ilgili çalışan tüm avukatlar ve uzman tanıklar Hamas ya da herhangi bir üçüncü şahıstan ücret veya gider karşılığı almamıştır.

Başvuru, 2000 tarihli Terörizm Yasası'nın 4. Maddesi uyarınca yapılmaktadır. Bu madde, yasaklı gruplara veya etkilenen bireylere, bir örgütün yasaklılar listesinden çıkarılmasını talep etme hakkı tanımaktadır.

Başvuru, Hamas’ın yasaklanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. ve 11. maddeleriyle korunan ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını orantısız biçimde ihlal ettiğini savunmaktadır.

Ayrıca, bu yasağın barışçıl bir çözümün önünü tıkadığı, bunun da tarihsel olarak Güney Afrika ve İrlanda örneklerinde olduğu gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceği ileri sürülmektedir.

İşgalci İsrail’in Gazze’deki soykırım niteliğindeki savaşının başlamasından bu yana Birleşik Krallık’ta Filistin yanlısı aktivistlerin gözaltına alınması daha sık görülmeye başlanmış, bazı aktivistler ise devlet baskısından ve terör yasalarının siyasallaştırılmasından şikayet etmiştir.

Kaynak: 5pillarsuk.com