BM: Yemen’de 17 milyondan fazla kişi açlıkla karşı karşıya
BM, Yemen'de 17 milyondan fazla kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu, bir milyondan fazla çocuğun ise hayati tehlike taşıyan yetersiz beslenme riski altında bulunduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, Yemen’de 17 milyondan fazla insanın, aralarında 1 milyondan fazla 5 yaş altı çocuğun da bulunduğu şekilde, şiddetli açlıkla mücadele ettiğini ve bu kişilerin birçoğunun hayati tehlike taşıyan yetersiz beslenme riski altında olduğunu açıkladı.
Fletcher, BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı bilgilendirmede, Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen’deki gıda güvenliği krizinin 2023 sonlarından bu yana hızla kötüleştiğini belirtti. Fletcher, iç savaşın sürmesi ve ekonomik çöküşün bu durumu daha da derinleştirdiğini vurguladı.
BM yetkilisi, açlıkla karşı karşıya kalan kişi sayısının Eylül 2025’e kadar 18 milyonu aşabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca akut yetersiz beslenme yaşayan çocuk sayısının 2026 başında 1,2 milyona çıkmasının beklendiğini ve bu durumun çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde kalıcı hasarlara yol açabileceğini ifade etti.
Gıda güvenliği konusunda uluslararası ölçüt kabul edilen Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre, Yemen’de 17 milyondan fazla kişi şu anda gıda güvensizliğinin en ağır üç aşamasında bulunuyor. Bunlar arasında "kriz" ve daha kötü seviyeler yer alıyor.
Fletcher, BM’nin 2022’de arabuluculuk yaptığı ateşkes öncesinden bu yana Yemen’de bu düzeyde bir yoksulluğun kaydedilmediğini dile getirdi. Ayrıca, insani yardımlar için sağlanan fonların eşi görülmemiş bir düzeyde azalmasının, gıda yardımlarında ciddi kesintilere yol açtığını söyledi.
BM verilerine göre, Yemen için 2025 yılına yönelik 2,5 milyar dolarlık insani yardım planının, Mayıs ortası itibarıyla yalnızca %9’u karşılanabildi. Bugüne kadar sağlanan fon miktarı ise sadece 222 milyon dolar.