Eski Bangladeş Başbakanı diktatör Hasina’ya insanlığa karşı suç davası açıldı
Bangladeş mahkemesi, geçen yıl temmuz ayında yaşanan ayaklanma sırasında insanlığa karşı işlenen suçlar nedeniyle, eski Başbakan diktatör Şeyh Hasina ve iki yakın yardımcısı hakkında gıyabında yargılamaya resmen başladı.

Uluslararası Suçlar Mahkemesi’nin üç üyeli heyeti, Başkan Yargıç Md. Golam Mortuza Mazumder liderliğinde sürgündeki eski Başbakan Diktatör Şeyh Hasina, eski İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal ve eski Polis Genel Müdürü Chowdhury Abdullah Al-Mamun hakkında suçlamaların resmi olarak yöneltilmesine hükmetti.
Sanıklardan Hasina ve Khan’ın Hindistan’da bulunduğu, eski polis şefi Mamun’un ise tutuklu olduğu bildirildi. Duruşmada sanıkların kendi avukatları hazır bulunmazken, mahkeme tarafından atanan bir avukat tarafından temsil edildiler.
Eski polis şefi Mamun, 2024 Temmuz ayındaki ayaklanma sırasında işlenen insanlığa karşı suçlara karıştığını itiraf etti ve şu anda davada savcılık tanığı olarak görev yapıyor.
Mahkeme, 1 Haziran’da Hasina hakkında, Temmuz 2024’teki kitlesel katliamlarla ilgili suçlamaları resmen kabul etmişti. BM İnsan Hakları Ofisi’nin raporuna göre, Temmuz-Ağustos 2024 aylarındaki ayaklanmalarda aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 1.400 kişi hayatını kaybetti. Katledilenlerin yüzde 12’sini çocuklar oluşturdu.
Yakın zamanda yayımlanan bir medya soruşturması, Diktatör Hasina’yı hükümetinin devrilmesine yol açan protestolar sırasında ölümcül güç kullanımına doğrudan bağladı. Bu durum, Hindistan’da bulunan Hasina’nın iadesi taleplerini artırdı.
5 Ağustos 2024’te Hindistan’a kaçtıktan sonra oğlu Sajeeb Wazed aracılığıyla yaptığı ilk açıklamada Hasina, protestolardaki ölümlerden sorumlu olduğunu reddetti. Babasının evinin yıkımına duyduğu üzüntüyü dile getirerek kendisini adalet arayan bir mağdur olarak tanımladı ve olaylarla ilgili bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu.
Diktatör Hasina, cinayetleri önlememe, teşvik, kışkırtma, kolaylaştırma ve komploya karışma gibi insanlığa karşı suçlarla ilgili tüm suçlamaları kesin bir dille reddetti.
Devlet tarafından atanan avukatı Amir Hossain, suçlamaların asılsız ve siyasi amaçlı olduğunu savunarak Hasina’nın Padma Köprüsü ve Dakka Metro Hattı gibi büyük altyapı projeleriyle Bangladeş’e önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Hasina’nın savunma ekibi ve bağlı bulunduğu Avami Birliği Partisi, yargılamayı “siyasi intikamla güdülenmiş bir gösteri davası” olarak nitelendiriyor. Olayların savaş değil siyasi huzursuzluk kaynaklı olduğunu ve sistematik bir soykırım veya yaygın suç işlendiğine dair kanıt bulunmadığını savunuyorlar.
Diktatör Hasina, 5 Ağustos’taki hükümet değişikliğinden bu yana Hindistan’da bulunuyor. Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus’un kurduğu geçici hükümet, resmi olarak Hasina’nın iadesini talep etti. Ancak Hindistan’dan henüz olumlu bir yanıt gelmiş değil.
Kaynak: 5pillarsuk.com