BM: İsrail'in Gazze'ye yardımların dağıtım yapısını değiştirme önerisi tehlikeli

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (UNOCHA) sözcüsü Olga Cherevko, işgalci İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye yönelik yardımların dağıtılmasıyla ilgili değişiklik içeren önerisini riskli ve tehlikeli bulduklarını belirtti.

BM: İsrail'in Gazze'ye yardımların dağıtım yapısını değiştirme önerisi tehlikeli

UNOCHA'nın Gazze'de görev yapan sözcüsü Cherevko, işgalci İsrail'in iki ayı aşkın süredir yardımların girişini engellemesiyle yaşanan son gelişmelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik insani yardım girişlerini sonlandırmasının ardından üçüncü aya girdiklerini dile getiren Cherevko, "Yani bu, gıdadan başlayarak barınağa ve yaşamı sürdürmek için gerekli her şeye kadar hızla tedariklerimizin tükendiği anlamına geliyor. Gıda stoklarımızın sonuncusunu sıcak yemek pişiren mutfaklara dağıttık. O zamandan bu yana en az yüzde 20'si kapandı çünkü temelde kendilerine dağıtılan stoklar tükendi." dedi.

Cherevko, bu durum konusunda çok endişeli ve kaygılı olan birçok kişiyle görüştüğünü, birçoğunun yeterli gıda alamadığını, hayatta kalmak ve su bulmak için mücadele ettiklerini söyledi.

"Yetersiz beslenme oranlarının arttığını ve bunun çocukları, özellikle diğer savunmasız grupları etkilediğini söyleyen birden fazla yetersiz gıda hizmeti sağlayan insani yardım ortağımızla da konuştum." diyen Cherevko, çok hızlı şekilde değişimin olmaması halinde bu bozulmanın süreceğini öngördüklerini belirtti.

Cherevko, aşevlerinin kapanması gibi birçok faaliyetin durduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WPF) tarafından desteklenen 25 fırının hepsi birkaç hafta önce kapanmaya zorlandı. Tüm bunlar çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Bu kaynakları mümkün olduğunca uzun süre kullanmak için elimizden gelen ve gücümüzün yettiği her şeyi yapmaya çalışıyoruz."

"(İsrail'in önerisi) Bu, çok tehlikeli ve uluslararası alanda belirlenmiş insani ilkelere aykırı"

İşgalci İsrail'in Gazze'deki yardım dağıtım sistemini değiştirmesi ve yardımların İsrail ordusunun denetiminde bölgeye ulaşmasına izin verileceğine ilişkin gelişmeleri eleştiren Cherevko, bu konuda insani yardım topluluğu olarak pozisyonlarının çok net olduğunu vurguladı.

Cherevko, şöyle devam etti:

"İnsani ilkelere aykırı bir çerçeve altında çalışamayız. İsrail yetkilileri tarafından bilgilendirildiğimiz öneri, temelde Gazze'nin geniş alanlarının yardımsız kalması riskini taşıyor. Yardım toplamak için bu alanlara gitmeye zorlayarak savunmasız insanları ilave riske sokuyor. Ayrıca belki de hareket kabiliyeti sorunları olan veya bu yerlere seyahat edemeyen veya başka bir nedenle diğer savunmasız kategorilerdeki insanları etkiliyor. Bu durum temelde yardıma ulaşmalarını engelliyor. Bu yüzden bu, çok tehlikeli çünkü uluslararası alanda belirlenmiş insani ilkelere aykırı. Biz, her zaman bu ilkeler altında çalıştık, halihazırda çalışan ve bu ilkeler dahilinde olan bir sistemimiz var."

Gazze'ye yönelik saldırılar ve yerinden edilmelerin sürdüğüne dikkati çeken Cherevko, ateşkes öncesi nüfusun yüzde 90'ından fazlasının yerinden edildiğini ve birçoğunun ateşkesle geri döndüğünü hatırlattı.

Cherevko, "Martta saldırıların yeniden yoğunlaşmasıyla aynı şey olmaya başladı. İnsanlar, tekrar yerinden edilmeye zorlandı. Sadece 1,5 ay gibi bir sürede 420 bin kişi daha yeniden yerinden edildi. Gazze'de güvenli bir yer olmadığını tekrarlıyoruz çünkü bu insanlara güvenlikli anlar bulmaları, belki bir şekilde hayatta kalmaları ve hayatlarına yeniden başlamayı umdukları bölgelere taşınmaları söyleniyor ve bu bölgeler de bombalanıyor." dedi.

Sağlık tesislerine yönelik saldırıların da sürdüğüne işaret eden Cherevko, sağlık sisteminde halihazırda büyük bir krizin yaşandığını ve aylarca süren çatışmalar boyunca harap olduğunu belirtti.

Cherevko, sözlerine şöyle devam etti:

"Hastanelerde ekipman sıkıntısı her zaman vardı. 36 hastanenin hiçbiri tam faaliyette değildi. En son kontrol ettiğimde yaklaşık 22 hastane kısmen çalışıyordu ancak ekipman eksikliği, sayıları, özellikle travma hastaları alanlar, devam eden düşmanlıklar nedeniyle bunalmış durumdalar. Şu anda kitlesel can kayıpları var, bu çok normal. Kan ve diğer ihtiyaçlarda kıtlık var."

Gazze'de sükunetin sağlanması için tek yolun sivillerin korunması, ateşkesin yeniden sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve geçişlerin yeniden açılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Cherevko, böylelikle işlerini yapabileceklerini kaydetti.

İşgalci İsrail, Gazze'ye yardım ulaştırılan sistemi değiştirmek istiyor

Katil İsrail'in Gazze Şeridi'ni kalıcı işgal için başlatacağı kapsamlı saldırılarla insani yardımların girişine izin vereceği, geçişine izin verilecek bu yardımların 2 Mart'ta başlayan insani yardım ambargosu öncesindeki miktardan çok daha az olacağı belirtiliyor.

Ayrıca yardımların, ordunun denetiminde yalnızca Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan girmesine izin verileceği kaydediliyor.

İnsani yardımların halihazırda Gazze Şeridi'nin kuzeyine giriş ve çıkışları da denetleyen Amerikalı şirket aracılığıyla kurulacak lojistik merkezlerinde Filistinlilere ulaştırılacağı ifade ediliyor.