Borrell: "Gazze’ye atılan bombaların yarısı Avrupa’da üretiliyor"
AB’nin eski dış politika şefi Josep Borrell, Gazze’ye atılan bombaların yarısının Avrupa’da üretildiğini belirterek, Avrupa’nın İsrail üzerindeki etkisini kullanmaktan kaçındığını vurguladı. Borrell, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve Avrupa’nın çifte standart uyguladığını söyledi.

Avrupa Birliği'nin (AB) İşgalci İsrail ile imzaladığı Ortaklık Anlaşması’nı gözden geçirme kararı almasıyla birlikte, AB'nin eski Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell sessizliğini bozdu. İspanyol radyosu Cadena Ser’e verdiği röportajda Borrell, “Gazze’ye düşen bombaların yarısı Avrupa’da üretiliyor” diyerek Avrupa’nın İsrail’e karşı ciddi bir baskı kurma kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.
Şu anda Barselona Uluslararası İlişkiler Merkezi’nin başkanlığını yürüten Katalan sosyalist Borrell, 7 Ekim 2023’ten sonra İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkça dile getiren az sayıdaki Avrupalı yetkiliden biri olmuştu. Borrell, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i, Filistin halkının yaşadığı acılara karşı duyarsızlıkla eleştirerek, İspanya ve İrlanda’nın 2024 Şubat ayında İsrail ile yapılan anlaşmanın askıya alınması talebini desteklediğini hatırlattı. Ancak bu girişim, o dönemde AB üyesi ülkelerin çoğunluğunun karşı çıkması nedeniyle başarısız olmuştu.
Bugün ise durum değişti. Hollanda’nın önderlik ettiği yeni girişim, Roma hariç 17 AB başkentinden destek aldı. Borrell, bu gecikmeyi "geç olsun, güç olmasın" sözleriyle yorumlarken, geçen 15 ayda yaklaşık 30 bin kişinin daha hayatını kaybettiğini hatırlattı.
İşgalci İsrail’in insan hakları yükümlülüklerine uyup uymadığına dair denetim, AB- İşgalci İsrail Ortaklık Anlaşması’nın 2. maddesi uyarınca başlatıldı. Bu denetimi, Borrell’in halefi olan ve Tel Aviv’e daha temkinli yaklaşan Estonyalı Kaja Kallas yönetecek. İncelemeler, Avrupa Komisyonu’nun iç birimleri ve Avrupa Dış İlişkiler Servisi (EEAS) tarafından yürütülecek.
Söz konusu anlaşma hem siyasi hem ekonomik alanları kapsıyor. Siyasi kısımlarda değişiklik yapılması için üye ülkelerin oybirliği gerekirken, ekonomik yaptırımlar için nitelikli çoğunluk yeterli oluyor. Borrell, “Komisyon isterse, İsrail üzerinde ciddi bir baskı kurabilir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Borrell, Binyamin Netanyahu’nun savaş ve insanlığa karşı suçlardan yargılanmasının zor olabileceğini söylese de, “Soykırım hukuki bir tanımdır ve mahkeme karar verir ama ben bu saldırıların arkasında soykırım niyeti olduğuna şüphe duymuyorum” dedi. Netanyahu'nun "İsrail tarihinde en fanatik ve dini temelli hükümeti" yönettiğini belirtti.
Borrell ayrıca bazı Avrupa ülkelerinin Netanyahu’yu resmi törenlerle karşılamasını da eleştirdi. İşgalci İsrail’in Başbakanı kısa süre önce, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden çekilme sürecini başlatan Macaristan’ın davetiyle Budapeşte’yi ziyaret etmişti.
İşgalci İsrail’in silah kaynakları: Avrupa ve ABD
Borrell’in dikkat çektiği gibi, Gazze’ye atılan bombaların büyük kısmı Avrupa’da üretiliyor. İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye 100 bin tondan fazla patlayıcı madde yağdırdı. Bu miktar, II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan patlayıcı miktarını bile geçti.
Askerî anlamda İşgalci İsrail’in en büyük destekçisi ABD. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre, 2020-2024 arasında İsrail’in silah ithalatının yüzde 66’sı ABD’den geldi. SIPRI, İşgalci İsrail’in özellikle savaş uçakları olmak üzere büyük ölçüde ABD’den gelen yardımlara dayandığını belirtiyor. 2024 boyunca da İşgalci İsrail’e, Washington’dan bomba, füze ve zırhlı araçlar dahil olmak üzere büyük miktarda askeri yardım gönderildi.
Almanya, İşgalci İsrail’e silah sağlayan ikinci büyük ülke konumunda (%33), onu İtalya takip ediyor (%1). Berlin, İsrail donanması için silahlar ve Gazze’de kullanılan zırhlı araç motorları tedarik ederken; Roma, hafif helikopterler ve deniz topları ihraç ediyor. Ayrıca İtalya, İşgalci İsrail’in Hava Kuvvetleri’nin kullandığı Amerikan F-35 savaş uçaklarının bazı parçalarını da üretiyor.
Kaynak: eunews.it