Fransa’nın Güney Amerika’daki toprağı Fransız Guyanası’nda uyuşturucu kaçakçıları ve terörle bağlantılı suçlardan hüküm giymiş kişilerin tutulacağı yüksek güvenlikli bir cezaevi inşa etme planı, yerel yetkililer ve halktan sert tepkilere yol açtı. Paris yönetimi, bölgeyi "cezaevi çöplüğü" olarak kullanmakla suçlanıyor.
İlk olarak 2017'de duyurulan ve 2028'de tamamlanması planlanan 500 kapasiteli tesis, uyuşturucu ağlarının kilit isimleri ile radikal İslamcı olduğu iddia edilen zanlıların izole edilmesi amacıyla tasarlanmış 60 kişilik özel bir "süper maksimum güvenlikli" kanadı da içerecek.
Adalet Bakanı Gérald Darmanin, hafta sonu Surinam sınırına yakın Saint-Laurent-du-Maroni kasabasına yaptığı ziyaret sırasında projeyi resmen doğruladı. Kasaba, zamanında ünlü Şeytan Adası'nın da dahil olduğu Fransız ceza kolonisi sisteminin merkeziydi ve Papillon romanına da ilham vermişti.
Darmanin, bu cezaevinin Fransa’nın üçüncü yüksek güvenlikli tesisi olacağını belirterek, "stratejik olarak suç şebekelerinin merkezlerinden uzakta" inşa edildiğini söyledi. "Stratejim basit," dedi. "Organize suçu kaynağından tüketiciye kadar her aşamada vurmak."
Süpermax bölümdeki 15 hücrenin İslamcı mahkumlara ayrılacağını belirten Darmanin, 400 milyon euro (yaklaşık 451 milyon dolar) maliyetli kompleksin içinde bir duruşma salonu da bulunacağını ve personel alımında önceliğin Fransız Guyanası ve Karayipler’deki Fransız topraklarından yapılacağını ifade etti.
Ancak açıklama, bölgede geniş çaplı bir tepkiye yol açtı. Yerel yetkililer, projeyle ilgili kendilerine danışılmadığını söyleyerek planı kınadı.
Guyana Bölgesel Yönetimi Başkan Vekili Jean-Paul Fereira, projeyi "şaşkınlık ve öfkeyle" karşıladıklarını belirtti. Fereira, planın ayrıntılarını tüm halkla birlikte bir ulusal gazete aracılığıyla öğrendiklerini söyledi.
2017’de Paris ile imzalanan anlaşmanın, cezaevi kapasitesini artırmak için standart bir cezaevi inşasını öngördüğünü hatırlatan Fereira, "Bu proje onurumuzu zedeliyor," dedi. Fransız Guyanası’nın Fransa’nın en sorunlu mahkumlarını depolamak için kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
Fransız Ulusal Meclisi’nde Fransız Guyanası’nı temsil eden Jean-Victor Castor ise hükümeti, bölgenin merkeze uzak konumunu suistimal etmekle suçladı. Başbakan Gabriel Attal’a gönderdiği mektupta projeyi, "tarihimize hakaret, siyasi bir provokasyon ve sömürgecilikte geriye dönüş" olarak niteledi ve derhal geri çekilmesini talep etti.
Kaynak: newarab.com