Tunus’ta “Komplo 2” davasında Gannuşi’ye 14 yıl hapis cezası
Tunus’ta muhalefet lideri ve Nahda Hareketi Başkanı Raşid Gannuşi, "terör örgütü kurmak ve devlete karşı komplo" suçlamasıyla 14 yıl hapse mahkûm edildi. Gannuşi ve birçok muhalifin yargılandığı “Komplo 2” davasında, bazı sanıklara da gıyaben 35 yıla kadar hapis cezası verildi. Savunma heyeti, davaların delilsiz ve tamamen siyasi olduğunu vurgulayarak kararları tanımadıklarını açıkladı.

Tunus’ta bir mahkeme, “Komplo 2” davası kapsamında aralarında Nahda Hareketi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid Gannuşi’nin de bulunduğu çok sayıda siyasetçiye ağır hapis cezaları verdi. Gannuşi, yargılamayı protesto ederek duruşmaya katılmadı.
Mahkeme, Gannuşi’yi 14 yıl hapis cezasına çarptırırken, ülke dışında bulunan sanıklar hakkında ise 35 yıl hapis ve “acil infaz” kararı verdi. Bu isimler arasında Gannuşi’nin oğlu Muaz Gannuşi, damadı ve eski Dışişleri Bakanı Rafiq Abdessalem ile Cumhurbaşkanlığı eski danışmanı Nadia Akacha da yer aldı.
Ayrıca Nahda yöneticisi Habib el-Louz ve bazı diğer isimlere 12 yıl hapis cezası verildi. Tüm sanıkların 5 yıl boyunca idari gözetim altında tutulmalarına da hükmedildi.
Sanıklara yöneltilen suçlamalar arasında “terör örgütü kurmak ve bu örgüte katılmak, cumhuriyet topraklarını terör eylemleri için kullanmak, bilgi sızdırmak ve devlet güvenliğine karşı komplo kurmak” yer aldı.
Gannuşi’nin avukatları yayımladıkları açıklamada, duruşmaların uzaktan yapıldığını ve savunmaya izin verilmediğini belirterek davayı “siyasi bir yargı süreci” olarak nitelendirdi. Avukatlar, tüm suçlamaların gizli ve kimliği açıklanmayan bir tanığın dayanaksız ifadelerine dayandığını ifade etti.
Bu dava, Nisan 2023’te tutuklanan ve o tarihten bu yana cezaevinde bulunan Gannuşi hakkında verilen cezaların son halkası oldu. Aynı davada eski Başbakan Yusuf Şahid’in ise temyiz süreci devam ettiği için yargılamaya dahil edilmediği bildirildi.
Tunus’ta daha önce de “Komplo 1” adıyla anılan davada çok sayıda muhalefet liderine 13 ila 66 yıl arasında hapis cezaları verilmişti. Siyasi gözlemciler ve insan hakları kuruluşları, Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz 2021’de başlattığı olağanüstü yetkileri kötüye kullanarak yargıyı muhalifleri bastırmak için kullandığını savunuyor.