Güney Kore'nin Jeju Adası'nda bir Koreli, Müslüman işçiler için evinde mescit açtı

Güney Koreli Nasir Hong-suk Seong, Jeju Adası’nda çalışan Müslüman göçmen işçilerin ibadet edebilmesi için evinde küçük bir mescit kurdu. Seong, İslam'ı seçmesinin ardından göçmenlerin cuma namazı gibi temel ibadetlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla bu adımı attığını belirtti.

Güney Kore'nin Jeju Adası'nda bir Koreli, Müslüman işçiler için evinde mescit açtı

Güney Kore’nin Jeju Adası’na bu yılın başlarında taşınan 35 yaşındaki Koreli balık çiftliği işletmecisi Nasir Hong-suk Seong, Müslüman göçmen işçilerin ibadet edebilmesi için evinin bir bölümünü mescide dönüştürdü.

Adanın tek camisinin güney kıyısından bir saatten fazla uzaklıkta yer alması nedeniyle, özellikle balıkçılık sektöründe 24 saat esasına göre çalışan göçmen işçilerin cuma namazına gitmesi neredeyse imkânsız hale gelmiş durumda.

Nasir Hong-suk Seong, Arab News’e yaptığı açıklamada, “Buraya geldiğimde namaz kıldıkları yeri sordum. Cuma namazına gidememeleri ve çoğunun küçük yatakhanelerinin köşelerinde namaz kılması beni çok üzdü” dedi.

“Hollanda’nın Hawaii’si” olarak anılan Jeju Adası, daha çok volkanları tanınıyor. Ancak adanın ekonomisi giderek daha fazla sayıda göçmen işçiye bağımlı hale geliyor. Bunların çoğu Endonezya, Pakistan ve Sri Lanka’dan gelen Müslüman erkeklerden oluşuyor.

2024 yılı itibarıyla Jeju’da resmi olarak 3.567 göçmen işçi kayıtlı. Seong’a göre sadece kendi bölgesinde 300 balık çiftliğinde yaklaşık 1.500 işçi çalışıyor ve bunların yarısı Müslüman.

İncheon liman kentinden gelen Seong, burada işlettiği misafirhanede sıklıkla Müslüman ziyaretçileri ağırladı. Bu sayede Batı’da İslam hakkında yaygın olan olumsuz önyargıları kırdı ve 2023 yılında İslam dinini benimsedi.

“Misafirlerimin yaklaşık %30’u Müslüman çoğunluklu ülkelerden geliyordu. Onlarla geçirdiğim sürede ne kadar nazik ve saygılı olduklarını gördüm. İnsanların bu dine dair genelde olumsuz bir algısı var. Kore’de İslam, yabancı ve bilinmeyen bir şey olarak görülüyor. Oysa bu din, komşularına özen göstermek kadar basit olabilir” diye konuştu.

Bu düşüncelerle dedesinin evinde bir ay boyunca çalışarak küçük bir mescit inşa eden Seong, işten sonra her akşamını bu işe ayırdı. “Taşındığımda hiçbir şeyim yoktu; mobilyam, yastığım bile yoktu. Ama ilk olarak bu ibadet odasını kurdum” dedi.

Her zaman açık olan mescitte cemaatle namaz kılmak mümkün. Halılar serilmiş, Kur’an-ı Kerim’in İngilizce, Arapça ve Korece nüshaları bulunan bir raf yerleştirilmiş. Duvarlarda Arapça hatlar ve el yapımı kıble işareti dikkat çekiyor.

Pakistanlı 38 yaşındaki Khalid Hussein, 15 yıldır Jeju’da yaşıyor ve Seong’un çiftliğinde çalışıyor. Kimliğini koruyabilmek adına bu mescidi düzenli olarak ziyaret ediyor: “Burada bizim için işler kolaylaştı. Jeju çok farklı, kültürü de dini de farklı. Biz de uyum sağlamaya çalışıyoruz.”

Onun yanında, yine Pakistan’dan gelen iş arkadaşı Zahaid Hussain, Jeju’ya iş sözleşmesiyle gelmiş. “Cuma namazlarını sonunda kılabilmek beni çok mutlu etti,” diyor. “Gerçekten çok mutluydum.”