Afganistan İslam Emirliği Sözcü Yardımcısı Hamdullah Fıtrat, başarısız politikaların tekrarlanmasının mantıksız olduğunu ve geçici hükümetin uluslararası toplumla ilişkilerinin normalleşmesini istediğini vurguladı.
"Yaptırımları genişletme kararını haksız buluyoruz ve kınıyoruz. Bu yaptırımlar halkın haklarını ihlal ediyor ve geçmişte etkisiz oldukları kanıtlandı. Bu tür önlemler kimseye fayda sağlamaz. Başarısız deneyimlere güvenmek mantıklı değil," dedi.
Daha önce, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, oybirliğiyle alınan bir kararla, yaptırımları izleme komitesinin misyonunu 14 ay daha uzattı. BM'den yapılan açıklamaya göre, bu komite, İslam Emirliği ile bağlantılı kişilere uygulanan seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması ve silah ambargoları gibi yaptırımları izliyor.
BM'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "BM Güvenlik Konseyi, Afganistan Yaptırımlar Komitesi izleme ekibinin görev süresini yenileyen kararı oybirliğiyle kabul etti. Yaptırım rejimi, Taliban ile bağlantılı kişi ve gruplara mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve silah ambargosu uyguluyor. 15 üyenin tamamı lehte oy kullandı."
Siyasi analist Salim Paigir, yaptırımlar hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Afganistan İslam Emirliği'nin tüm üyeleri yurtdışına seyahat etmeye devam ediyor. Endişelenecek önemli varlıkları olmayabilir, bu nedenle bu kararlar anlamlı veya mantıklı sonuçlar vermemiştir ve muhtemelen vermeyecektir."
BM'ye göre, Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin tamamı komitenin misyonunun uzatılmasını destekledi. Uzatma kararı, geçen yıl boyunca Başbakan, idari, siyasi ve ekonomik yardımcıları ile içişleri, savunma, eğitim, yüksek öğrenim ve diğer bakanlar vekili de dahil olmak üzere birçok İslam Emirliği yetkilisinin komşu ülkelere seyahat etmesiyle geldi.
Kaynak: Tolonews