Nahda Hareketi'nden "Komplo 2" davası kararlarına sert tepki: “Siyasi bir tiyatro”

Tunus’ta Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve çok sayıda siyasi figüre verilen uzun hapis cezaları, hareket tarafından “siyasi komplo ve adaletsizlik” olarak nitelendirildi. Nahda, davanın düzmece delillere dayandığını, yargının siyasallaştığını ve tutukluların haklarının ihlal edildiğini vurgulayarak, hukuki süreçlerin şeffaf hale getirilmesini talep etti.

Nahda Hareketi'nden "Komplo 2" davası kararlarına sert tepki: “Siyasi bir tiyatro”

Tunus'ta Nahda Hareketi, "Komplo 2" dosyası kapsamında Salı günü verilen ve 12 ila 35 yıl arasında değişen hapis cezalarına sert tepki gösterdi. Hareket, söz konusu kararların "düzmece delillere ve açık siyasi yönlendirmelere dayandığını" belirterek yargı sürecini reddetti.

Mahkeme, 2019 seçimleriyle oluşan meclisin başkanı ve Nahda lideri Raşid el-Gannuşi hakkında 14 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca, siyasi ve güvenlik çevrelerinden Rayan el-Hamzavi, Habib el-Luz, Mahrez ez-Zuvari, Abdulkerim el-Ubeydi, Kemal el-Bedui, Fethi el-Belidi ve Semir el-Hanaşi gibi isimler hakkında da 12 yıl hapis cezası verildi. Yurt dışında bulunan bazı sanıklara ise 35 yıl hapis cezası ve acil infaz kararı çıkarıldı.

Nahda Hareketi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu davanın da önceki dosyalar gibi "dayanıksız iddialar, mantıksız bağlantılar ve sahte belgelerle" kurulduğunu, tanıkların büyük ölçüde ifadelerinden vazgeçtiğini ve yargının siyasallaştığını belirtti. Açıklamada, “Bu siyasi yargılamalar, adalet değil intikam mantığıyla yürütülmekte ve iktidarın kamu yönetimindeki başarısızlığını örtmek için kullanılmaktadır” denildi.

Hareket, duruşmaların sanıkların savunma haklarını ihlal ettiğini, mahkemelere katılımın engellendiğini ve uzak bağlantılarla yürütülen duruşmaların adil yargılama ilkelerini ihlal ettiğini ifade etti. Nahda, "şeffaf ve halka açık yargılamalar yapılmasını, belgelerin ve suçlamaların gerçekliğinin kamuoyuna sunulmasını" talep etti.

Ayrıca, siyasi olarak farklı çizgilerde bulunan kişi ve gruplar arasında yapay ilişkilendirmeler kurularak komplo iddialarının kurgulandığına dikkat çekildi. Nahda, bazı medya organlarını muhaliflere yönelik "sistematik karalama kampanyalarına" destek vermekle suçladı.

Nahda'nın lideri Raşid el-Gannuşi’nin avukatları, partinin ve liderliğin hedef alındığı bu kampanyalara karşı yasal şikâyetler başlatacaklarını duyurdu.

Açıklamada, tutuklu yaşlıların cezaevinde kötü koşullara maruz kaldığı da belirtildi. Özellikle sağlık durumu kritik olan Şeyh Habib el-Luz'un durumu örnek gösterilerek, iktidar sorumluluğa davet edildi.

Nahda Hareketi, verilen cezaların kendilerini özgürlük ve demokrasi mücadelesinden alıkoymayacağını belirterek, tüm ulusal güçleri “ülkeyi kurtarmak, otoriterleşmeye karşı durmak ve hukuk devleti ile kurumlar düzenini yeniden inşa etmek” için birlikte çalışmaya çağırdı.

Öte yandan, Nahda’nın da bileşeni olduğu “Kurtuluş Cephesi”, 25 Temmuz’da -yani Cumhurbaşkanı Kays Said’in olağanüstü yetkileri ilan etmesinin dördüncü yılında- siyasi tutukluların serbest bırakılması ve demokratik hakların geri kazanılması talebiyle kitlesel bir yürüyüş düzenleyeceklerini duyurdu.

Kaynak: arabi21.com