Tunus’ta yüzlerce kişiden Kays Said protestosu: “Darbe ve baskı rejimi son bulsun”

Tunus’ta yüzlerce kişi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in 2021’de aldığı olağanüstü kararların yıldönümünde protesto düzenleyerek “darbe” ve siyasi tutuklamalara karşı çıktı.

Tunus’ta yüzlerce kişiden Kays Said protestosu: “Darbe ve baskı rejimi son bulsun”

Tunus’ta yüzlerce kişi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in aldığı “olağanüstü kararların” dördüncü yıl dönümünde sokaklara döküldü. Gösteriler, çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve siyasi tutuklu ailelerinin çağrısıyla başkentte gerçekleşti.

Göstericiler sağ ve sol kesimlerden katılımla bir araya gelirken, “Darbe yıkılsın”, “Kays Said defolsun”, “Özgürlük istiyoruz, talimatla yargı olmaz”, “Tunus muhalefetine özgürlük” gibi sloganlar atıldı. Aynı zamanda siyasi tutukluların fotoğrafları da taşındı.

Protestocular, mevcut yönetimin muhalif sesleri bastırdığını, temel hak ve özgürlükleri yok saydığını ve tüm yetkileri elinde topladığını belirterek ülkedeki çok yönlü krizin sorumlusunun bu otoriter yönetim olduğunu savundu.

“Bu yolun sonu çöküştür”

Gösterilere katılan Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Neceb eş-Şabi, “Bugün burada sadece muhalif oldukları için uydurma suçlamalarla cezaevine atılan siyasi tutukluları hatırlatmak için toplandık. Bu ülkede sistematik keyfilik ve istikrarsızlık var. Tunus ciddi bir kriz içinde,” dedi. Şabi, bölgesel koşulların hassasiyetine dikkat çekerek, baskı ortamının istikrara engel olduğunu ve “diktatörlüğe giden her yolun sonunun çöküş” olduğunu vurguladı.

“Özgürlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz”

Protestolara katılan siyasi aktivist Şeyma İsa ise “Bu bir karşı devrimdir. Özgürlükleri yok etti. Biz yaşam hakkımız ve özgürlük için buradayız. Tüm siyasi tutuklular serbest bırakılmalı,” dedi. Yeni bir siyasi hareketin ideolojik ayrımları aşarak rejime karşı direnişi güçlendirmesi gerektiğini söyleyen İsa, muhaliflerin her gün baskı altına alındığını ifade etti.

Tunus’ta siyasi kriz derinleşiyor

Kays Said, 25 Temmuz 2021’de anayasanın 80. maddesini gerekçe göstererek parlamentoyu askıya almış, milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmış ve dönemin Başbakanı Hişam Meşişi’yi görevden almıştı. Ardından anayasal kurumlar ve Yüksek Yargı Konseyi feshedilmiş, 2014 Anayasası askıya alınmıştı. Said, 2022 yılında yeni bir anayasa için referandum düzenlemiş ve bu sayede geniş ve sınırsız yetkiler elde ederek yönetimi başkanlık sistemine çevirmişti.

Öte yandan, Kays Said’i destekleyen bazı gruplar da aynı gün küçük çaplı bir destek gösterisi düzenledi.

Kaynak: arabi21.com